Obalamy mity. Kakao a trądzik.

17.03.2016 | Magda Komorowska

Czy rzeczywiście czekolada tak źle wpływa na stan naszej skóry? Od 30 lat teza ta jest stale podtrzymywana wśród społeczeństwa, jednak ja postanowiłam przyjrzeć się temu zagadnieniu bliżej.

Fakty na TAK

Faktycznie czekolada zawiera cukier, który prawdopodobnie przyczynia się do rozwoju trądziku. Spożywany regularnie przed długi czas może spowodować wiele szkodliwych efektów, nie tylko pogorszenie stanu cery. Nasilenie trądziku podczas jedzenia cukrów jest konsekwencją glikozylacji białek (której efektem jest także starzenie się skóry), doprowadzając do pojawienia się zmarszczek i fotostarzenia skóry. 

Fakty na NIE

Do tej pory wykonano parę badań, mających potwierdzić wpływ czekolady i kakao na rozwój trądziku. Analizując warunki, jakim poddała się grupa badanych, nie można jednoznacznie powiedzieć, czy faktycznie tak jest. Otóż badani mieli do zjedzenia 112 gramów batonika dziennie przez 4 tygodnie. Jednak wszystkie osoby w grupach kontunuowały swój dotychczasowy sposób żywienia. To mogło zaburzyć końcowe wyniki. Bo kto wie, czy oprócz kontrolnego batonika dana osoba nie zjadła dodatkowej porcji słodyczy?

Wnioski

Badania przeprowadzone przez Fultona i wsp. potwierdziły jednak jedną istotną rzecz. Albo może ją obaliły. Otóż okazało się, że kakao nie przyczynia się do chorobotwórczej ściezki trądziku. 
Podczas tych badań wyróżnione były dwie grupy: osoby jedzące batony ze słodko-gorzkiej czekolady z masą kakaową oraz osoby jedzące batony z częściowo uwodornionym tłuszczem. Pod koniec badań nad tymi grupami, nie znaleziono statystycznych różnic.

Na pewno wiele badań dotyczących wpływu kakao na cerę jeszcze przed nami. Będziemy na bieżąco się im przypatrywać i dostarczać najświeższych informacji.